Cercar en aquest blog

dissabte, 11 de setembre del 2010

Les Mentides de CiU i ERC sobre la via a la Independència

No crec que ningú dubti que Alfons López-Tena és una de les persones que en qeust moment millor coneix la Constitució i el sistema legal espanyol. Doncs bé, això és el què ens va explicar sobre el referèndum que proposa ERC i el concert que promet CiU.
Respecte del referèndum, cal dir que fins a la retallada del TC de l’Estatut era possible, però que –tot i no estar recorreguda per ningú- el TC es va “esplaiar” deixant la Generalitat sense competències en la convocació de referèndums. Per tant, actualment totes dues propostes serien anticonstitucionals.
Hi ha dues maneres de fer que una iniciativa legislativa anticonstitucional progressi:

a) amb el compromís de tots els grups parlamentaris + totes les comunitats autònomes + el defensor del pueblo de no recòrrer-la davant el TC, com va passar amb la supressió del servei militar obligatori. Crec que no cal ser optimistes de què aquest fós el cas tractant-se del dret de Catalunya de decidir constituïr-se com estat independent, oi?
b) L’altre opció es reformar la Constitució. I això sí que és fantàstic. Aquest és el procés per fer-ho:
a. Primer es vota la iniciativa de reforma, que cal comptar amb 234 vots favorables per progressar ( tenim en compte que els parlamentaris catalans –comptant els del PSC i els del PP- són només 47. Cal dir que per exemple per reformar l’Estatut basc (pla Ibarretxe) calien només 176 escons, i no cal que us recordi com va acabar.
b. Si tot i així, la iniciativa legislativa progressés, es dissoldrien les Corts i es convocarien eleccions generals.
c. Un cop constituïda la nova cambra, caldria tornar a votar la reforma per aprovar-la definitivament, amb els 234 vots favorables necessaris.
d. Un cop aprovada al Congrès dels Diputats, caldria ser refrendada per Senat, i després signada pel cap d’estat (el rei).

Veieu viable aquest via-crucis??

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari aqui